Ιατρείο Διαχείρισης Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας
Ιατρικός Βελονισμός - Αισθητικός Βελονισμός
Απώλεια Βάρους - Υπογονιμότητα - Διακοπή Καπνίσματος


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου: www.acumed.gr

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Η γιόγκα βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας


yoga-arthritis


Ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins μετά από μελέτη ανθρώπων με δύο κοινές μορφές αρθρίτιδας αναφέρουν ότι η γιόγκα μπορεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα άτομα με αρθρίτιδα.
8 εβδομάδες μαθημάτων γιόγκα βελτίωσαν τη σωματική και ψυχική ευεξία των ανθρώπων με δύο κοινές μορφές αρθρίτιδας, της οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη  μέχρι σήμερα η οποία εξετάζει την επίδραση της γιόγκα στη σωματική και ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με την αρθρίτιδα.



Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού της Ρευματολογίας.

 «Υπάρχει ένα πραγματικό κύμα ενδιαφέροντος για τη γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία, με 1 στους 10 ανθρώπους στις ΗΠΑ να ασκούνται με γιόγκα για να βελτιώσουν την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση,» λέει η Susan J. Bartlett, Ph.D., επίκουρος αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill «η γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τα άτομα με αρθρίτιδα, διότι συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τεχνικές διαχείρισης του στρες και χαλάρωσης».

Η Αρθρίτιδα, κύρια αιτία αναπηρίας, προσβάλλει 1 στα 5 ενήλικες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτω των 65 ετών. Χωρίς την κατάλληλη διαχείριση, η αρθρίτιδα επηρεάζει όχι μόνο την κινητικότητα, αλλά και τη συνολική υγεία και ευεξία, συμμετοχή σε δραστηριότητες  και την ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, αλλά ένας σημαντικός τρόπος για να διαχειριστεί κανείς την αρθρίτιδα είναι να παραμείνει σωματικά ενεργός.  

Ο Clifton Bingham III, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins και διευθυντής του Κέντρου Αρθρίτιδας του Johns Hopkins , λέει ότι η ιδέα για τη μελέτη προέκυψε από την εμπειρία του, τη θεραπεία ασθενών με αρθρίτιδα. "Βλέποντας τι συνέβη με τους ασθενείς μου και τις αλλαγές στη ζωή τους ως αποτέλεσμα της γιόγκα, μου τράβηξε το ενδιαφέρον."

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, εκείνοι που είχαν κάνει γιόγκα, ανέφεραν βελτίωση 20% στον πόνο, τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και τη σωματική λειτουργία, περιλαμβανομένης της ικανότητάς τους να ολοκληρώσουν τα σωματικά τους καθήκοντα στη δουλειά και στο σπίτι. Η ταχύτητα βάδισης βελτιώθηκε επίσης, σε μικρότερο βαθμό, αν και υπήρξε μικρή διαφορά μεταξύ των ομάδων στις δοκιμές της ισορροπίας. Βελτιώσεις σε αυτούς που ολοκλήρωσαν τη γιόγκα ήταν εμφανείς ακόμη και εννέα μήνες μετά.

Τα άτομα με αρθρίτιδα, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξασκηθούν με γιόγκα θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για τους περιορισμούς και μετά να βρουν ένα δάσκαλο γιόγκα ο οποίος να γνωρίζει τους περιορισμούς και να συνεργάζεται στενά μαζί τους. 

ΠΗΓΕΣ:
Yoga improves arthritis symptoms and mood, study finds 
- S. H. Moonaz, C. O. Bingham, L. Wissow, S. J. Bartlett. Yoga in Sedentary Adults with Arthritis: Effects of a Randomized Controlled Pragmatic Trial. The Journal of Rheumatology, 2015; 42 (7)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου